TE OBLIG SĂ MĂ IUBEȘTI!

   Dragostea este durere,/ E și pace și război,/ E și clipa de plăcere,/ Greutățile în doi...// Dragostea e și speranță./ Și tristețe uneori.../ E și moarte, e și viață,/ E alb-negru, e culori...// Dragostea este și soare./ E cu tunete și ploi.../ Este când nimic nu doare,/ Și când ochii reci sunt moi...!//  Dragostea e și căldură,/ Dar și frig, singurătate,/ Când inima ți se fură/ Și un el, ori ea-i departe...//  Dragostea e cu de toate./ Și cu greu și cu ușor,/ Iar perfectă nu-i, nu poate!/ Fiindcă-ar fi plictisitor!-V.M

Poveștile de iubire, unele cu final fericit, altele nu, ne-au creat tot felul de idei despre dragoste. Ca fete știam că trebuie să vină un prinț să ne salveze, iar ca băieți știau că trebuie să fie puternici, frumoși, fără frică… Noi nu credeam că în viață e altfel. Prima dată când ne îndrăgostim, ne închipuim că acela e omul cu care ne vom petrece restul vieții. Visăm la o iubire precum cea dintre Romeo și Julieta sau cel puțin asemănătoare cu cea dintre Cleopatra și Antoniu și poate chiar la fel de palpitantă ca cea dintre Bonnie și Clyde. Cert este că toți credem, la un moment dat în viața noastră că dragostea este perfectă, fără cusur și dacă uneori suferi, credem că nu e iubire. Așteptăm ca partenerul să ne îndeplinească așteptările, visele, planurile și să gândească la fel ca noi.

Dragostea nu e perfectă! E cu multă luptă, muncă, suferință, momente bune și mai puțin bune, cu necazuri și fericire, cu sănătate și boală, cu moarte și cu viață, cu deznădejde și speranță, dar e dragoste. Exact așa e și viața: bine și rău. Se spune că viața e și cum ne-o facem noi. Ei bine, dați-mi voie să vă spun că și iubirea este cum ne-o facem noi. Noi singuri ne suntem fericire și blestem, noi alegem oamenii din viețile noastre. Adeseori alegem orice om, omul care se scutură de mizerie în inimile noastre, care nu ne iubește, ci aduce mai multă suferință. O să spuneți: ,,păi nu ziceai că e și suferință?!”. Păi, una este să greșim față de omul pe care îl iubim fără să ne dăm seama și poate chiar să ne schimbăm comportamentul în bine și alta este să știm că facem rău cuiva și tot o facem. Să stabilim ceva: iubirea nu e toxicitate, nu e bătaie, nu e lipsă de respect, nu e supunere, nu e control exagerat, nu e gelozie dusă pe culmile prostiei, nu e nicidecum infidelitate și în mod sigur, nu e a toate răbdătoare.

Și acum, cei care cunosc Biblia, cu siguranță vor da citatul:

,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată.”.

I Corinteni, cap. 13

Da, zice că trebuie să rabzi, dar nu se referă la lipsă de respect, bătaie, infidelitate și cruzime. Este vorba de greutățile vieții, despre decizii care nu mereu ne aparțin, dar ne afectează și mai este vorba de sărăcie, boală, imposibilități și furtunile cu care se luptă partenerii. Pe vremuri așa era. Răbdai orice, chiar și lipsa de iubire înfășurată în rușinea de despărțire. Vremurile s-au schimbat. Ceea ce mai demult unii oameni considerau iubire, azi este doar o afacere cu bani și plata la curent. Toți avem nevoie de bani ca să fim fericiți? Nu. Toți avem nevoie de iubire pentru a fi fericiți? O, da!

Mulți oameni te vor convinge că asta e iubirea, că asta e tot ceea ce îți poate oferi cineva, că e normal să înduri și să înghiți. Aici nu este vorba doar de femei. Și bărbații suferă și rămân cu oameni toxici, pierd familie, carieră, liniște și rămân pustiiți pe dinăuntru. Toți primim pe cine nu trebuie în locul cel mai luminos din noi, dar uităm un lucru: nu tot ce strălucește, este și prețios; și nu tot ce e șters, este de pus pe jos. Avem cu toții ocazia să fim fericiți și poate de cele mai multe ori, ne ratăm șansele. Știți de ce o dăm în bară des? De ce acceptăm orice și pe oricine? De ce rămânem unde nu e bine? Pentru că nu ne iubim pe noi înșine. Gândiți-vă că dragostea pentru voi înșivă se va reflecta în celălalt. Cât timp nu te iubești pe tine, cum vei putea oare, iubi pe altcineva? Dragostea adevărată izvorăște din tine, nu din ceilalți. Mai departe, când ai doar iubire de oferit, iubire vei primi. Iar dacă nu o vei primi, înseamnă că nu e cine trebuie lângă tine. Cineva mi-a zis cândva, pe când credeam că știu eu ce-i iubirea: ,,Marilena, Dumnezeu ți-a spus să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți, nu mai mult. Dar dacă nu te iubești deloc, cum vei putea iubi pe altcineva?”. Și a avut dreptate. Ura față de mine, lupta împotriva mea nu au dus decât la naivitatea și suferința mea. Degeaba mă mai plângeam că oamenii mă răneau, pentru că eu îi lăsam. Atât de rea era această relație cu mine însămi, încât în mod inconștient, acceptam orice și fără să îmi dau seama, credeam că atât merit.

Meriți iubire! Meriți mult mai mult! Iubirea e respect, prietenie, pace, bucurie, dar și tristețe și greutăți. Câtă vreme te vei putea iubi pe tine, te vei respecta, vei putea face la fel și cu ceilalți. Să o luăm și altfel: dacă ai avea o livadă mare și frumoasă cu mulți pomi fructiferi și mulți ani ai avea grijă de ei și când ar ieși primele roade, ai da și vecinului din bucuria ta, tu ai primi bucuria unei fapte bune, zâmbetul cald și liniștea. Dar dacă ai avea pomii uscați? Și nici nu i-ai uda, nici nu ai încerca să îi salvezi, ai avea din ce da iubire? Ai putea dărui mai departe? Așa e și cu noi. Fericirea în doi nu există dacă nu ești fericit cu tine.

Înainte de a intra în viața cuiva, trebuie să fim conștienți de ceea ce putem oferi sufletește. Majoritatea dintre noi pornesc în relații la galop, viteză maximă, dar având tone de frustrări și traume nerezolvate. În majoritatea cazurilor, astfel de cupluri nu durează decât dacă amândoi sunt dispuși să se schimbe în bine pentru ei înșiși, dar și pentru liniștea din relație. Și acum vine abureala cu ,,cine te iubește, nu vrea să te schimbe” =))). În primul rând, prin viață nu trecem ca gâsca prin apă (așa se presupune că nu ar trebui). Avem experiențe, cunoaștem oameni, schimbăm idei și ne schimbăm. Atâta vreme cât acea schimbare o facem întâi pentru binele nostru, de ce nu? Nu am auzit să fie vreo rușine ca dintr-un alcoolic să ajungi treaz la minte, ca dintr-un gelos să fii un om cu încredere, ca dintr-o materialistă să ajungi să vrei să fii independentă și muncitoare. Schimbarea e BENEFICĂ! Altfel, am avea tot minte de bebeluși toată viața și am plânge când nu am primi ceva. Asta înseamnă că părinții nu te-au iubit? Doar pentru că te-au ajutat să te schimbi în bine? Nu luați în tragic sfaturile cuiva și nu vă gândiți că tot ceea ce promit oamenii se va și întâmpla. De ar fi totul în zona noastră de comfort, nu am mai evolua ca oameni și am fi la stadiul de copii o viață întreagă.

Prea multe punem în cârca partenerului și prea puțin în a noastră. Acesta trebuie să ne accepte așa cum ne-a adus barza, trebuie să se lupte cu așteptările noastre, cu nesiguranțele, cu rănile din trecut. Uităm că ne este coleg de echipă, cu care trebuie să muncim cot la cot ca totul să meargă bine, și nu terapeutul nostru. Uităm că suntem egali, că luptăm pentru liniște și fericire, nu pentru superioritate. Dacă am lăsa orgoliul deoparte, multe am realiza! Respectul, pacea, bucuria, împăcarea cu noi înșine pot aduce relații echilibrate, nu toxice și pline de durere! Uităm ce este mai important; nu banii, nu locul unde stai și ce mănânci, ci omul cu care împarți toate acestea, bune și rele, omul care nu va pleca la prima lovitură, care va fi acolo să te sprijine la cădere este ceea ce contează. Pentru astfel de oameni merită să lupți, pentru astfel de persoane se merită să ieși din comfort si să înfrunți orice și asta… nu e lucru mărunt!

Credem că iubirea e ruptă din basme, dar câți prinți și câte prințese au trăit în sec. XXI? Câți au plătit chirii, câți au avut părinți toxici și au mers la psiholog? Câte prințese veneau seara târziu de la muncă, ardeau mâncarea și în final, beau doar un pahar de vin cu soțul? Câte prințese și câți prinți se temeau că văd alți parteneri prin ținut? Câți au învățat să se accepte mai presus de frumusețe, cai albi, palate și păr lung și mătăsos? Niciunul. Pentru că iubirea nu-i ca în basme! Ea este mult mai frumoasă când nu ai tot ce visezi în jurul tău, dar ai ce trebuie în suflet.

Priviți în jur și o să vedeți că o relație sănătoasă necesită mult efort, multă luptă cu noi înșine și asta o spun din experiența cu partenerul meu. Mult timp am fost nesigură pe mine pentru că aveam o impresie proastă despre mine. Dacă nu mi-aș fi dorit să mă schimb, cel mai probabil, nu aș mai fi și acum cu el. Nu vă temeți să suferiți pentru iubire. Nu vă temeți de schimbări și lupte. Nu pot exista victorii fără a avea războaie. Nu vor exista câmpuri cu flori fără ploi și un pic de soare. Noi, ca oameni, suntem predispuși greșelii. Toți o dăm în bară față de cei pe care îi iubim, dezamăgim și rănim și la rândul nostru pățim la fel. Bob Marley spunea: ,,Adevărul este că toți te vor face să suferi. Trebuie să-i găsești pe cei pentru care merită să suferi.”. Prin urmare, iubiri perfecte nu vor exista; relații perfecte nu vei afla, poate doar relații unde e mai multă bucurie și respect decât în altele.

Spre final, nu vreau să-ți țin morală dacă ai făcut alegeri greșite. Toți facem. Eu doar am reușit să vorbesc deschis despre ele. Nu gândi totul prea mult, nu mai analiza atât, mai ales dacă ești femeie :))). Iartă tot ceea ce nu ai putut face și ce ai putut și nu ai făcut, iubește-te mai mult, iartă-te mai mult și vei iubi mai mult, mai sănătos și mai frumos! În fiecare zi mulțumește pentru tot ceea ai și luptă tu ca să ai tot ce vrei, schimbă întâi inima ta și abia apoi, cu armură curată, du-te și cucerește inima cuiva, ca mai apoi văzându-te, să nu fugă de orice război ce stă să vină, ci să lupte necontenit lângă tine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s